I dette blogindlæg kan du læse om, hvad en CPU helt præcis er, og hvad den bruges til. Læs indlægget, og få svar på hvorfor en CPU er så vigtig, som den er, og hvorfor udviklingen er interessant.

CPU er en forkortelse for “Central Processing Unit”, men på dansk kaldes det ofte bare en processor. Det er den, der udfører alle beregninger i en computer. Det er selve “motoren”, som styrer en stor del af dataen rundt i systemet. Uden en processor ville en computer slet ikke fungere. En CPU sidder på en chip, som kan indeholde flere vigtige komponenter for en computer.

Vi blev Hacket

Dual, Quad, Octo og Magny Core

På nyere computere er der flere processorer på samme chip. Så kaldes det for multikerne processor eller multicore processor. Hver processor kaldes for en kerne. Hvis der er to kerner kaldes det for en Dual Core CPU. Fire kerner kaldes for Quad Core, otte kerner kaldes for Octo Core, 12 kerner kaldes for Magny core.

Når vi kommer op i mere end otte kerner, er det de færreste, der har behov for det. Ofte er det til større servere, der kan være brug for dem. Hver kerne kan udføre én beregning ad gangen. Det vil sige, at jo flere kerner der er, desto flere beregninger kan der udføres ad gangen.
Hvor god en CPU man skal bruge, kommer an på, hvad den skal bruges til. En computer der kun bruges til almindelige opgaver som tekstbehandling, streame musik og videoer samt surfe på nettet, har ikke behov for den største processor. Til en computer der bruges til grafiske tunge spil eller professionel billed- og videoredigering, er det derimod nødvendigt med en processor med mindst to kerner.

Hastighed af processor

Ved hastighed på en CPU taler man om, hvor hurtig den interne regnehastighed er. Den måles i GigaHertz (GHz). Jo højere GHz, desto mere kraftfuld er processoren. Det kan ikke sige noget helt konkret om, hvor mange beregninger den kan lave per sekund, men det giver en rigtig god indikation på, hvor hurtig processoren er. Antal GHz fungerer altså som et rigtig godt pejlemærke, når man skal kigge efter en CPU, der skal kunne understøtte grafisk tunge spil eller krævende programmer til fx. videoredigering.

Intel og AMD

Intel og AMD er nogle af de største producenter af CPU’er. De er specialister med mange års erfaring. Det tyder heller ikke ligefrem på, at de er ved at blive slået af positionen som markedsførende. De har nogle rigtig dygtige udviklingsafdelinger, og de kommer ofte med nye, endnu stærkere processorer. Intel har annonceret, at de inden længe lancerer deres nye CPU med 48 kerner. AMD har også annonceret en nyhed. De udkommer med deres 64 kerners CPU inden længe. Det er det højeste antal kerner, der hidtil er set og hørt om. For hver gang der kommer nye CPU’er, forøges deres ydelse, og de bruger ofte også mindre strøm.

Da en CPU udfører så meget arbejde, bruger den netop meget strøm. Det skaber en del varme, og det betyder, at processoren hurtigt bliver meget varm og kræver køling. Derfor sørger en køler med ventilator for at køle processoren ned. Ved de lidt større processorer, kan der være behov for vandkøling.

CPU findes i mange andre ting end bare computere. Det findes også i mobiltelefoner, tablets, Biler, GPS og navigationssystemer og mange andre ting.

Læs også vores blogindlæg om, hvorfor sikker datasletning er vigtig.

OBS. Vi handler ikke med private

KONTAKT INFO
Tlf: 7171 4040
info@brugt-it.dk

Info om cookies

CVR NUMMER
32783643

ADRESSE
brugt-it
Jellingvej 26
9230 Svenstrup J