En ny kommende EU-lov skal sikre, at producenter af blandt andet computere skal sørge for længere levetid og mulig genanvendelse af deres produkter.

Det tyder på, at der nu er kommet et større fokus på bæredygtigt it-udstyr og generelt cirkulær økonomi inden for IT.

it-sikkerhed

 

Der findes kun en klode, og i 2050 vil verdens borgere forbruge naturressourcer, som om der var tre.

Inspireret af FN’s verdensmål præsenterer EU-Kommissionen onsdag en plan for cirkulær økonomi, der handler om at holde materialer i kredsløb længst muligt.
Den vil i de kommende år – formentlig – få følger for alle EU-borgere. Man kan begynde med computeren.

Med lovgivning vil EU kræve af producenter af computere, der sælges i EU, skal kunne holde længere, kunne repareres og genbruges.
Det samme gælder for tøj, for mobiltelefoner, for anden elektronik og en række andre produktgrupper.

– EU-Kommissionen vil fremsætte lovforslag om en bæredygtig produktpolitik. Den skal sikre, at produkter på EU’s marked er designet til at holde længere, er lettere at reparere og genanvende, skriver EU-Kommissionen.
Desuden skal produkter være produceret med “så meget genbrugsmateriale som muligt”. Brugen af engangsmateriale vil blive underlagt restriktioner.

Desuden skal produkter være produceret med “så meget genbrugsmateriale som muligt”. Brugen af engangsmateriale vil blive underlagt restriktioner.

 

EU's store plan for cirkulær økonomi
Alle produkter på EU’s marked skal være designet til at holde længere, være nemme at genbruge og reparere samt kunne genanvendes.

Det er hovedformålet med en ny handlingsplan for en cirkulær økonomi i EU, som EU-Kommissionen fremlægger onsdag.

En cirkulær økonomi søger at genbruge og genanvende materialer til nye ressourcer i stedet for at kassere dem, efter de er brugt.

Det er ikke uddybet nærmere, hvordan initiativerne skal udmøntes. Det følger i en plan senere.

Her er et overblik over, hvad EU-Kommissionen foreslår:

  • EU’s forbrugere skal have en “ret til reparation” af deres elektronik. Producenter skal være forpligtet til at stille reservedele til rådighed i flere år – samtidigt med at de designer deres produkter til at kunne repareres.
  • Der skal være et “belønningssystem”, hvor forbrugerne kan levere deres brugte elektronik tilbage mod en “belønning”.
  • Der skal laves en universel oplader, som skal virke til al slags elektronik – computere, tablets og mobiltelefoner. Derefter vil der ikke følge en oplader med, når man køber en ny elektronisk genstand.
  • De tøj- og beklædningsgenstande, som bliver solgt i EU, skal være bæredygtige og kunne genbruges.
  • Engangsemballage, service og bestik skal erstattes med genanvendelige produkter.
  • Der skal være obligatoriske krav til, hvor stor en mængde af genanvendt indhold, der er i emballage, byggematerialer og køretøjer.
  • Der skal være et højere indhold af genanvendt materiale i nye batterier – samtidigt med at der skal bruges flere genopladelige batterier.
  • Almindeligt postevand skal gøres tilgængeligt på offentlige steder for at mindske forbruget af vand fra plastikflasker.
  • Ved byggeri skal det sikres, at der bliver genanvendt materialer, hvor det er muligt i alle dele af byggeprocessen.

Forbud mod at ødelægge restpartier

Det er også intentionen at indføre et forbud mod at destruere usolgte varer. Flere EU-lande har allerede – eller er på vej med – en lov mod dette.
For at opnå klimaneutralitet i 2050 er det ifølge EU’s klimakommissær, Frans Timmermans, nødvendigt, at EU får en “helt cirkulær økonomi”.

I øjeblikket er det ifølge Kommissionen blot 12 procent af de brugte materialer og ressourcer, som bliver brugt igen i nye varer.

– Mange produkter går til for let. De kan ikke genanvendes, repareres eller genbruges, eller de er produceret til engangsbrug. Der er et enormt potentiale, der kan udnyttes, for både virksomheder og forbrugere, siger han.

To ud af tre borgere siger ifølge EU-Kommissionen i en rundspørge, at de gerne vil beholde deres computer eller deres elektronik i længere tid. Under forudsætning af, at ydeevnen ikke bliver markant værre.

/Ritzau/

OBS. Vi handler ikke med private

KONTAKT INFO
Tlf: 7171 4040
info@brugt-it.dk

Info om cookies

CVR NUMMER
32783643

ADRESSE
brugt-it
Jellingvej 26
9230 Svenstrup J