OPDATERET 14.07.2020

IT-sikkerhed er i løbet af de seneste par år blevet et varmt emne. Blandt andet fordi medierne har vist stor interesse i sager, hvor større danske virksomheder er blevet ramt at sikkerhedsbrud. Men på trods af mediernes store interesse, er IT-sikkerhed ikke prioritereret specielt højt hos rigtig mange virksomheder. Særligt hos de små og mellemstore virksomheder. Få her en række tips til, hvordan din virksomhed bedst ruster sig mod hackerangreb.

it-sikkerhed

Hvem er ansvarlig?

Det er en god idé at gennemgå sit it-setup og sikre sig, at man har styr på, hvem der er ansvarlig for it-sikkerheden. Mange større virksomheder og organisationer har en dedikeret it-afdeling med en eller flere medarbejdere uddannet inden for IT og IT-sikkerhed, men rigtig mange små og mellemstore virksomheder har ikke ressourcer til at have sådan en medarbejder. De har derfor ofte hostet deres IT hos en ekstern leverandør. Ofte har man en kontrakt med sin leverandør, der viser, hvem der er dataansvarlig. Det er en god idé, at tjekke op på, hvem der er dataansvarlig, så man undgår at tro, at den eksterne leverandør er ansvarlig for at tage backup, hvis ikke det er aftalen.

 

En lille dør er nok for en professionel hacker

Farvegrossisten Aalborg Farve og Lak troede, de havde godt styr på deres IT-setup, og at de derfor var godt beskyttet mod hackerangreb. Men en januardag viste det sig, at det var ikke tilfældet. Gennem deres labelprinter på deres lager, som kørte på Windows XP og var forbundet til internettet, lykkedes det nemlig hackere at komme ind og tage deres IT-system som gidsel. Alle virksomhedens IT-systemer blev lammet ved angrebet i form af en kryptering på systemerne, som kun hackerne havde nøglen til. En nøgle de vil sende til farvegrossisten mod en løsesum udbetalt i bitcoins.
Aalborg Farve og Lak gik både til politiet, deres it-leverandør og deres forsikringsselskab. De slog alle ud med armene og kunne ikke gøre noget. De valgte ikke at betale løsesum, men kontaktede i stedet en virksomhed med ekspertise inden for hackerangreb, som hjalp dem med at få adgang til nogle af de låste data. Ifølge flere sikkerhedseksperter gjorde farvegrossisten det helt rigtige ved at undlade at betale løsesum.

 

5 gode råd til, hvordan din virksomhed bedst ruster sig mod hackerangreb

  1. Kig jeres IT-setup igennem, og gør det klart, hvad I selv har ansvar for, og hvad jeres IT-leverandør har ansvar for.
  2. Lav backup ofte!
  3. Indhent tilbud på hackerforsikringer, som mange forsikringsselskaber er begyndt at tilbyde.
  4. Brug dine sunde fornuft, og undlad at klikke på links i mails, der lover billige Iphones, og hvor du kan vinde en bil.
  5. I tilfælde af hackerangreb, så hold hovedet koldt og tænk løsningsorienteret i stedet for at gå i panik og bare betale løsesummen. Hackerne kan ofte finde på at kræve flere betalinger efter første løsesum er betalt.

Følger man disse 5 råd, er man godt rustet mod ransomware hackerangreb.

OBS. Vi handler ikke med private

KONTAKT INFO
Tlf: 7171 4040
info@brugt-it.dk

Info om cookies

CVR NUMMER
32783643

ADRESSE
brugt-it
Jellingvej 26
9230 Svenstrup J